Virágmintás bukósisak – és minden rendben van

Ha virágokról van szó, mindig elvesztem az eszem. Tudja ezt mindenki rólam, a családomban, a baráti körömben, sőt, még a középiskolai tanáraim is tisztában voltak vele. Elmondhatatlan, megismerhetetlen belső rajongás ez, de tény, hogy már egészen kis korom óta, mikor még csak olyan négy vagy talán öt éves ha lehettem, hacsak megláttam egy szép tulipánt, gerberát vagy akár csak sima ibolyákat az udvaron, egyből meg akartam kaparintani őket, hogy hajamba tűzzem, bevihessem a szobácskámba dísznek vagy neki adhassam valakinek, akiről úgy gondoltam, biztosan örülne neki. Ez a kislányos rajongás később is megmaradt, középiskolás koromban is. Még ha a világ legjobb ajándékát is kaptam, teszem fel, a születésnapomra, ha nem kaptam mellé virágot, kicsit elszomorodtam. A virág mindig jól jön, a virág mindig szép, és minden szál egyedi. Nincs két egyforma virág. Olyan ez, mint a hópehely. Még a középiskolás tanáraim is tudták ezt, sokuknak már hamar feltűnt, hogy legtöbbször virágmintás felsőket hordok, virágmintás táskám van, sőt, virágmintás tolltartóm illetve szemüvegtokom is. Szóval azért voltak árulkodó jegyek, s valahányan rákérdeztek, én elmondtam nekik ugyanezt, amit most itt nektek is.

Hiába, az ember aztán elköltözik végül albérletbe tanulni, kis lyukba, olcsó garzonba szorul, ahol nincs hely, csak egy aprócska és ormótlan kaktusznak. Vagy valami másfajta igénytelen növénynek. Úgy látszik, ezekben a lakásokban, a tipikus egyetemista albérletekben, csak igénytelen fajok tudnak megélni: egyetemisták és kaktuszok. Nem akarok lenézően beszélni, én magam is egy ilyenben élek, az ingatlan árak miatt sajnos nem nagyon van választék, de tény, ami tény, nagyon hamar hozzá kellett szoknom a gondolathoz, hogy ami otthon, a dunántúli kis kertes házunkban, s főként a nagy és látványos szobámban lehetséges volt, az itt, a fővárosban már sokkal kevésbé. Virág tekintetében legalábbis. Hiszen nem csak arról van szó, hogy a szoba olyan picit, hogy éppen csak a személyes cuccaim elférnek benne. Ó nem bizony. Próbálkoztam azzal is, hogy a gangra, az erkélyemre virágokat, szép piros muskátlikat ültetek. Ám ezeket pedig a többi lakó pusztította el. Volt, aki a reggeli kávéját, az utolsó néhány kortyot, nemes egyszerűséggel beleöntötte, más pedig a virágba hamuzott, ott nyomta el a cigaretta csikket. Szóval ez a környezet nem éppen megfelelő egy virág „felnevelésére.”

Igen, ez van, ha virágimádó, igazi vidékies, természetkedvelő leányzóként fellátogatsz a nagyvárosba. Sok mindenről le kell mondanod, és sok mindent hátra kell hagynod. Na de azért a lehetőségek nagykapuja is kitárul. Bizony.

Például otthon, a szülővárosomban nagyon szeretek hétvégenként kismotorral, robogóval közlekedni. Azzal szoktam bevásárolni, átugrani a nagyimhoz, meglátogatni barátokat. És persze egy robogóhoz mi dukál? Hát bukósisak, úgy ám. És amikor az egyik héten eszembe jutott, hogy kellene már vennem egy újat, rákerestem, hogy milyen bukósisak akciók vannak. És hát itt jön szóba a lehetőségek tárháza és Budapest. Ugyanis egyből belefutottam egy olyan bukósisak akcióba, hogy csupán a neved kell megadni, illetve az e-mail címedet természetesen, és a rendelkezésedre bocsájtanak egy ötezer forintos kupont, amit sisakvásárláskor beválthatsz. Ez meghozta a kedvem, és miután szert tettem erre a kuponra, úgy döntöttem, hogy még jobban belemélyülök ebbe az oldalba. És nem fogjátok kitalálni! Megtudtam, hogy lehet egyedi mintás, saját festésű sisakokat is készíteni. Először ugyan arra gondoltam, majd én lefestem magamnak, mert eléggé jó kézügyességem van (sokáig művészeti egyetemre is fontolgattam, hogy továbbtanulok –, ám a honlap aztán végül informált arról, hogy ezt érdemesebb szakemberre bízni, mert hát mégiscsak profi munkát tud végezni, profibbat, mint én. Ezután még olvasgattam, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni vásárláskor. Például, hogy hol és mennyire kell szorosnak lennie a fejemen, hogy mik a szempontok ahhoz, hogy minél kevésbé zajos sisakom legyen, és így tovább. Szóval na, mit szaporítsam a szót. Ez a honlap kiművelt bukósisak témában.

Úgyhogy gondolom már kitaláltátok: a tervem az, hogy csináltatni fogok nyárra egy virágmintás bukósisakot, hogy azzal hajthassam a motoromat. Azt hiszem, ennyi jár azután, hogy egy évet lehúztam egy tenyérnyi, régi kis garzonban.