Minden virág másféle törődést igényel

A virágok segítségével váltam felelős emberré. Árvaházba nevelkedtem, ahol a legtöbb gyerek idősebb volt nálam, és ahol vigyáznom kellett a ruháimra, mert ritkán kaptam újakat, de ahol ezen kívül szinte soha semmiért nem voltam felelős. Tizenöt éves koromban, amikor már a legtöbb nagylány, akikkel együtt éltem, nem éltek az otthonban, áthelyeztek egy tinédzserek számára fenntartott otthonba. Itt vették észre a nevelők, hogy mennyire nem tudok felelősséget vállalni a legapróbb dolgokért sem, ezért rám bízták a virágokat. Először csak a vázákba kellett minden nap vizet cseréljek, majd ha elhervadt a virág, újat vágjak helyette. Később pedig már a cserepes virágok locsolását is rám bízták. Először csak a folyósó cserepes virágait kellett locsolnom, de később már a díszterem és a tantermek virágait is rám merték bízni. Én pedig annyira megszerettem a virágokat, hogy összebarátkoztam a kertésszel és a kinti virágokról és növényekről is egyre többet kezdtem tanulni.

Mindez pedig hozzá segített ahhoz, hogy rájöjjek, hogy a körülöttünk lévő dolgokat gondozni és ápolni kell, ha az ember sokáig gyönyörködni szeretne benne, vagy hasznát szeretné élvezni. Például így álltam hozzá az autómhoz is, amikor huszonöt évesen sikerült vásárolnom egy használt autót. Tanácsokat kértem egy autószerelőtől, hogy mire érdemes figyelni, mindent lejegyzeteltem magamnak és azóta is nagyon vigyázok az autómra. Nemrég például téli gumi cserére volt szükségem.

Tudtam, hogy hamar el fog jönni a gumicsere ideje, mert használt autóról volt szó, csak azt nem tudtam, hogy honnan fogom tudni, hogy mikor kell új gumit vásárolnom. Az autószerelő a gumicserék témáját csak részlegesen érintette. Ezért egy nap rákerestem az interneten a dologra, ahol rátaláltam a Gumidiszkont oldalra, ahonnan is, végül az új gumiabroncsaimat megvásároltam.

A Gumidiszkont oldalon, az információk között találtam rá arra, hogy honnan lehet tudni, hogy már nem jó a gumiabroncs. És mégpedig onnan, hogy mennyire vannak elkopva a barázdák. A szabványt is megtudtam, hogy mennyinél büntetik a dolgot, de természetesen már sokkal hamarabb érdemes kicseréli a gumikat, mert… Nagyon haragszom az autószerelőre, hogy anno azt nem mondta el, hogy miért ilyen fontos, hogy jó téli gumim legyen. Amikor elolvastam a Gumidiszkonton, hogy a féktáv és a tapadás terén fontos kérdés a megfelelő gumiabroncs, nagyon megijedtem. Nekem nincsenek jó reflexeim, így azzal próbálom kompenzálni, amivel csak tudom. És ezek szerint a megfelelő téli gumi olyasmi, ami segíthet ebben. Mármint nem közvetlenül segít, nem fékez helyettem, csak közvetve. Mert ha utolsó pillanatban veszek valamit észre, és fékezem, a jó gumival még lehet, hogy megáll az autó, de a régi, kopott gumival teljesen biztos vagyok benne, hogy nem.

Egyébként, az oldalon még egy csomó más információt is találtam, úgyhogy hosszú ideig böngésztem. Azt már rég tudtam, hogy az autót is olyanok, mint a virágok: mindegyik másfajta, ezért más és más típusú törődést és odafigyelést igényel, de azt azért nem tudtam, hogy mindez a gumiválasztás szempontjából is ennyire igaz. Szerencsére a Gumidiszkont oldalon mindent tüzetesen elmagyaráztak, úgyhogy némi tanulás után én is meg tudtam állapítani, hogy milyen gumira van szükségem az autómhoz. Meg is rendeltem a téli gumikat, és szerencsémre a rendeléshez olyan szolgáltatást is csatoltak, kérésre, hogy ha szeretném, akkor ők maguk rakják majd fel nekem az új téli gumikat. Természetesen, hogy szerettem volna ezt, ezért kinéztem az egyik telephelyüket, ami a legközelebb esett hozzám, és oda rendeltem meg a gumikat. Amikor jelezték, hogy megérkeztek a gumik, elkéreztem a kertészetből, ahol dolgozom és elmentem értük. Vissza fele őrületesen nagy volt a különbség az autó féktávjában. Elméletben ugyebár tudtam, hisz már nektek is mondtam, de azért mégis nagyon meglepődtem.