A virágkötők, és a cross bukósisak

flower-604035_640Be kell hogy valljam, soha nem ������rtettem, hogy mi olyan neh��z a virág kötészetben. ��n mindig azt gondoltam, hogy az milyen egyszer��, ��s k��nny���������� munka, mígnem egyszer minden megváltozott.

A szakma megismerése

A falunapkor szokott olyan el����������fordulni, hogy r��gi mesterek ki����llnak, és megtanítják akik kedvet ��reznek az adott szakma rejtelmeire. Szokott lenni szövés, fonás, kosár fonás���Egyik alkalommal volt kint egy száraz vir����������������������gokkal ell����tott idős néni, hozzá is oda lehetett menni persze vásárolni is, de aki kedvet érzett, az ki is prób��lhatta, hogy hogyan is lehet egy szép száraz virág csokrot összerakni, vagy egy koszorút.

Mivel mindig is érdekelt, így m��g a többiek nézelődtek, én a testvéremmel be��lltam virágot kötni. Kedves id��s hölgy volt, és ��rült, hogy van ait érdekel az ő mestersége is. Elmesélte, hogy régen virágköt�� volt, és hogy miket is kötöttek, hogyan indult a szakmájában…

A virágok ismerete

Amit nagyon irigyeltem tőle, hogy tudta melyik virág micsoda, mit igényel, mit szeret, hol érzi magát a legjobban. Ugye a mondás is úgy tartja, ���������������hogy aki a vir����got szereti, rossz ember nem lehet�������. Ez t��nyleg igaz.

Minden féle növényt ismert, még a fűszereket is. Elmes��lte, hogy ő nem jár gyógyszertára, minek is, hiszen ismeri a növényeket, melyik mire jó, és hogy mit mivel lehet kombinálni. Ő kész��ti a te��it f��������vekből, és  ha beteg, vagy fáj valamilye, akkor szintén ezeket főzi, ����s issza.

Örültem neki, hogy beszélgethettem vele, és hogy kiprób����lhattam a mesterségét. Sokat beszélgettünk, miközben a kez��nk is járt, és elmondta, hogy a szomszéd faluban van a lány������nak egy virágboltja, az ő kis h��znál, és ha van kedv��nk, egyszer menjünk át.

Az idő hiánya

Persze mivel soha nincs idő semmire, ez is elmaradt. Egészen addig, amíg a legjobb barátnőm úgy nem d��ntött, hogy férjhez megy, na akkor szükségünk volt egy jó virágkötőre. Mondtam is Krisztinek, hogy menjünk át a szomszédos faluba, ��s keressük meg a vir��gboltot, mert ott biztosan mindent megkapunk amit szeretnénk.

Az idős nénivel ugyan nem találkoztunk, de a lánya ott volt. Elmesélte neki Kriszti, hogy mit is szeretne, és hogy mik az elképzelései, elvárása. Milyen csokrot szeretne, és hogy mire van lehetős��g? Amíg az ember nem akar csokrokat nem is tudja, hogy mit akar.

Szerencsére volt egy fotó albuma, amit odaadott, hogy megnézzük azokat a csokrokat, koszorúkat, virágokat, amiket eddig készített. Na ott aztán volt minden. Nem is hittem a szememnek, hogy mit lehet virágokból csin��lni. Volt ott babakocsi keresztel����re virágból…mesés volt, de m����g amolyan cross bukósisak szer�������� is volt. Tudtam, hogy j�� helyen vagyunk, ��������s Kriszti is tudta m��r, hogy milyen csokrokat szeretne csináltatni.