A virágboltom új fűtése

2010-óta vezetem a kis virágboltomat a ház aljában, ahol lakom. Nem mondanám, hogy az események sűrűjében élek, hiszen nem is vagyok a városközpontban, de nem is nagyon félreeső a környékünk, szóval csak olyan átlagos. Ahhoz pontosan eleget hoz, hogy a férjem keresetével kiegészítve szépen eléldegélünk. A vásárlóközönség is elég széles, idős hölgyek is ugyanúgy előszeretettel vásárolnak nálam, mint anyukák vagy gyerekek, hazafelé igyekvő férjek, szerelmes kamaszok. Szeretem kiszolgálni a vásárlóimat, a legtöbbjüket ismerem régóta, mindig lehet velük váltani egy-két szót. De igazából nem is feltétlenül a vásárlóközönségemért teszem amit teszek – hanem a bódító virágillatért, ami megédesíti, megfűszerezi a mindennapjaimat. A következő kis történetben engedjétek meg, hogy megosszam veletek, hogyan tette még jobbá ezeket a mindennapokat az elektromos fűtés.

Tagadhatatlan, hogy az időm nagyobbik részét itt töltöm, még úgy is, hogy három emelettel feljebb lakom ugyanabban a társasházban. Így aztán igyekszem általában a lehető legotthonosabbá tenni a boltot, hogy ne azt érezzem nap mint nap, hogy egy idegen helyen járok, ahová csak dolgozni térek be. Apró tárgyakkal dekorálom ki a kötözőasztalomat, képeket rakok ki a falra, halkan szól a rádió, és igyekszem télen is egy állandó, kellemes hőmérsékletet fenntartani. Egyrészt ez azért is jó, mert én sem fázok meg, másrészt a vásárlók sem a hidegbe térnek be a hidegből, harmadrészt pedig az élő növények sem sínylik meg a hőmérsékletváltozást. Annak idején, mikor megvettük a helyiséget, még csak egy régi gázkonvektor volt benne, amit az első adandó alkalommal lecseréltünk kicsit korszerűbb radiátorokra. Ez működött is majdnem 10 évig, de tavaly a cirkó hosszas küszködés után végleg felmondta a szolgálatot. A szerelő, akit kihívtunk azt mondta, hogy szerinte érdemesebb lenne az egész rendszer lecserélni, de természetesen ez szóba sem jöhetett. A hideg idő viszont már a nyakunkon volt, mert hát természetesen mikor máskor romlana el a fűtésrendszer, mint október közepén.

elektromos fűtés

Törtük a fejünket elég rendesen a férjemmel, hogy most mitévők legyünk, hogyan oldjuk meg a kialakult helyzetet. Szóba került nagyon sok megoldás a kandallótól kezdve a kazánon át geotermikus fúrásig, de végül mindegyiknél meg kellett állapítanunk, hogy vagy marhaság, vagy kivitelezhetetlen. Akkoriban történt, hogy egy régen látott egykori középiskolai osztálytársnőm felhívott, hogy a városba utazik, nem lenne-e kedvem találkozni vele. Persze nagyon örültem a megkeresésnek, hiszen elég jóban voltunk annak idején, miért ne ülhetnénk össze egy kávéra és egy kis csevejre. A megbeszélt helyen és időben találkoztunk, és úgy beszélgettünk, mintha nem 15 év, hanem csak egy szempillantás múlt volna el, mióta utoljára láttuk egymást. Nagyon jól szórakoztunk, rengeteg mindent érintettünk, többek között a boltomat és a fűtési gondjaimat is. Miután végighallgatott, fellelkesülve közölte, hogy már tudja is a megoldást a számomra! Kíváncsian hallgattam a beszámolóját a pár hónappal korábbi lakásfelújítási projektjéről, ahol a hagyományos fűtésrendszereket félretolva elektromos fűtéssel szereltette fel az otthonát. Mint mondta, olyan, mintha a szobák magukat fűtenék. A falba rejtett elektromos fűtés szerinte a legjobb találmány a tépőzár óta, ugyanis a fűtőtestek eltűnése után a helyiségek 100%-ban kihasználhatóak lettek, ráadásul a hőérzet is teljesen más. Le is diktálta nekem a cég weboldalának a címét, ahol még többet megtudhatok a témáról, de higgyem el neki, hogy nagyon megéri.

Aznap este felvázoltam az ötletet a férjemnek és közösen utánanéztünk az elektromospadlofutes.info oldalnak, hogy többet is megtudjunk. Nem kellett sokat tanakodnunk, hogy rájöjjünk: ezt kerestük! Meg is küldtük az árajánlatkérésünket, a többi pedig már olyan olajozottan ment, mintha így lett volna megírva. A virágboltot kiürítettük pár napra, az élő növények ideiglenesen felköltöztek a lakásba, a maradék vágott virág egyébként is hulladék sajnos egy idő után, de ezt az áldozatot vállaltuk. A szakemberek akadály nélkül felszerelték a fűtőpaneleket, a felbérelt gipszkartonozók pedig seperc alatt újraburkolták a helyiséget. Egy hétig se volt zárva az üzlet, de mikor újranyitott, már szinte egy másik bolttá vált. Azon a télen sem fáztam egy percet sem, ráadásul a levegő sem száradt ki, mint korábban, amiért a növények is hálásak voltak. Sosem voltak még ilyen jó színben a hideg elvonultával, mint idén. és egy csomó plusz helyem keletkezett a radiátorok eltűnésével. Szóval mindenkinek, aki valami korszerűre és gazdaságosra cserélné le elavult fűtését, csak ajánlani tudom az elektromos falfűtést, mert nekem nagyon bejött!