A virág mellett a játék is szép ajándék

Amióta virágboltom van, sosem okoz gondot, hogy kinek mit adjak ajándékba. Szerencsére a virág olyan dolog, amit mindenki szívesen kap. Régen olyasmi élt az emberek fejében, hogy azt csak bizonyos alkalmakra illik adni, meg hogy például nem illik férfiaknak virágot adni. De ez a gondolkozás szerencsére már kiveszőben van, hisz a virág az nem csak egy csokor rózsa jelenthet, hanem vannak olyan érdekesebb növény fajok is, amik nagyon nem élénkek vagy lányosak, és egy férfinak szánt csokorba is nagyon könnyen bele lehet úgy építeni őket, hogy annak inkább modern hatása legyen, ne giccses.

Mivel száraz virágokkal is foglalkozom, azokat is sokan keresik tőlem, mivel ezek a csokrok, sosem hervadnak el, megmaradnak emlékbe még évekig. Ezekből is nem kell azokat az unalmas, kör alakú csokrokat kötni, amiket az öreg nénik asztalán láttunk porosodni. Ezekből is lehet modern összeállításokat csinálni, amitől nem lesz öreges ez a dísz, akár egy kortárs lakásba is be lehet úgy állítani formatervezett bútorok közé, hogy mutasson. Egy új divat pedig a grincsfa, amit karácsony környékén sokan keresnek, és sokan karácsonyfa helyett állítják fel a lakásban. De ha szeretnénk egy igazi fenyőt, amit mi tudunk feldíszíteni, akkor is jól mutat egy grincsfa egy másik szobában.

Egyedül csak egy embertípust ismerek, akik annyira nem rajonganak a virágokért, és azok a gyerekek. Persze a kislányok szeretnek virágokkal játszani, leszedni őket a kertből és a hajukba tűzni, vagy bele rakosgatni a szálakat egy szép vázába, az tetszik nekik. De nem igazán szeretik ajándékba kapni, mert nem is tudnak mit kezdeni vele. Egy gyerektől nem is lehet azt elvárni, hogy kap egy csokrot, akkor azt rakja be egy vázába, és nézegesse egész nap anélkül, hogy hozzá nyúlna. Megértem, hogy nekik az ilyen ajándék eléggé felesleges, mert nem szórakoztatóak, nem tudnak vele mit csinálni.

Éppen ezért voltam kissé meglőve, amikor az unokahúgom szülinapja volt, és nekem is kellett volna neki venni valamit. Amint mondtam én a virágokhoz értek, azokból bárkinek összedobok egy olyan csokrot, aminek örül, általában pont el szoktam találni az emberek ízlését. De gyereknél tudom, hogy a virág nem játszik, ha ajándékról van szó, tehát meg kellett erőltetnem magam.

Elkezdtem azon gondolkozni, hogy mit is vehetnék neki, mert ugyan meg szoktam látogatni a nővéreméket, és elég időt töltöttem már a kicsi lánnyal, Biával, de egyszerűen nem értek a gyerekekhez, nem tudom megjósolni, mi tetszhet nekik. És egy gyerek nem olyan, mint egy felnőtt, aki udvariasan mosolyog akkor is, ha egyáltalán nem tetszik neki, amit vettél, és inkább neki vágná a fejedhez. Láttam már gyereket azért hisztizni, mert nem azt kapta, amit ő várt vagy amit megígértek neki korábban.

Szóval fel kellett kerekednem, és fel kellett keresnem a nővéremet, hogy elmesélje, mit is vehetnék a kicsi lánynak, amit nem fog majd hozzám vágni. Le is ültünk a nővéremmel egy kávéra, és elkezdett beszámolni nekem arról, hogy mit is szeret a lánya. Abban állapodtunk meg, hogy az animációs filmeket ő kifejezetten szereti, valamelyiket akár egy napon belül többször is meg tud nézni. Arra jutottunk, hogy talán a Jégvarázs a kedvence, ez is egy olyan film, amit nagyon sokszor látott már, és szinte kívülről tudja belőle már az összes dalt. Így megbeszéltük a nővéremmel, hogy valamilyen Jégvarázsos dolgot veszek neki. Oké, rendben, de mégis mit konkrétan?

Elkezdtem járni a játékokat is áruló boltokat, de nem igazán találtam olyasmit, ami tetszett volna. Persze sok helyen voltak Jégvarázsos dolgok, de vagy inkább apróságok voltak, mondjuk kis figurák, vagy nagyon giccses vagy rossz minőségű dolgok, amiket nem adnék neki. Azért egy kicsit többre gondoltam a születésnapjára, mint egy ronda műanyag koronára, amit ha megdörzsölsz, akkor hullik le róla a csillám. Az ilyen olcsó dolgok úgyis hamar eltörnek.

Akkor viszont találtam egy olyan netes játék boltot, ahol nagyon sokféle jégvarázsos játék van. El se hittem, hogy mennyi dolgot ki nem tudnak találni az emberek. Például voltak ott Jégvarázsos babák, szinte az összes szereplőről. Volt jégvarázsos jelmez, amiben be tudott volna öltözni Elzának, de úgy emlékeztem, hogy talán már kapott egy hasonló jelmezt az előző évben, és a sulis farsangra is azt vette fel. De semmi gond, mert ezen kívül is nagyon sok féle játék volt még, például dobfelszerelés, pénztárca, akár még egy sátor is, amit fel lehet állítani a gyerekszobában, és a gyerek oda bebújhat és játszhat. Van ezen kívül mindenféle kirakó meg hátizsák meg egyéb sulis felszerelés.

Olyan sok dolog közül lehetett volna választani, hogy azt se tudtam, melyiket vegyem meg, ezek a Jégvarázs játékok tényleg nagyon jól néztek ki, és úgy sejtettem, hogy Bia szinte mindegyiknek örült volna. De nem akartam neki olyat venni, ami esetleg már van otthon, inkább valami különlegesebbet kerestem.

Így egy olyan Elza baba mellett döntöttem, aminek levehető és átalakítható a ruhája, így olyan, mintha két babát kapna Bia. A lányok úgyis szeretik, ha valami nem csak egyféleképpen használható, hanem másképpen is lehet vele játszani, így később is unják meg. Én úgy láttam, hogy ez egy jó minőségű baba, ami nem is fog pár napon belül tökre menni, a ruha, amit adnak hozzá, az is szép darab, nem valami olcsó nejlon.

Rögtön meg is rendeltem a babát, de még vettem mellé pár apróságot, például pár plüss állatot, ami még tetszene Biának. Azért is vásároltam mellé, mert 20. 000 ft fölött ingyenes a kiszállítás, és így még jobban meg is éri. A másik szuper dolog az, hogy pár nap alatt kiszállítják a terméket, így még bőven ideért az unokahúgom bulijára. De még biztos visszanézek erre az oldalra, mert láttam, hogy volt fent egy csomó akciós játék is még.

Végül meg is kaptam a rendelt babát, alaposan be volt csomagolva, semmi sérülés nem volt a dobozon, és tényleg gyorsan kihozták. Máskor is rendelek ettől játékbolttól, mert nekem jobban megéri az, hogy otthon nyugiban és stressztől mentesen válogassak, mint az, hogy órákat töltsek azzal, hogy egy játékboltban keringek, és végül nem is találok semmi nekem tetszőt.

El is vittem szépen becsomagolva a babát Bia bulijára. Kicsit izgultam, hogy mit mond majd rá, de nem kellett volna. Nagyon tetszett neki a baba, főleg az, hogy át lehetett alakítani a ruháját, rögtön el is vitte a szobájába, hogy játsszon vele.

Lehet, hogy a virágokhoz sokkal jobban értek, mint a játékokhoz, de így sem maradtam szégyenben, szép babát választottam. Lehet, hogy pár év múlva, amikor nagyobb lesz, és tudja értékelni, Biának is kötök majd egy szép csokrot virágokból, de egyelőre megelégszem azzal is, hogy tetszik neki az a játék, amit vettem neki. Mert végül is az a fontos, hogy a gyerek, aki az ajándékot kapja, örüljön neki, és szeretettel is adják.